handige links

Het internet biedt al een schat aan gratis informatie over arbeidsrecht. Daarom ga ik dat niet ook nog eens hier op mijn site herhalen. Ik kan mijn tijd wel beter besteden, bijvoorbeeld aan mijn klanten. Of aan mijn blog, waarop je prikkelende, eigenwijze stukjes over de wereld rond het arbeidsrecht kunt lezen die de meeste advocaten en juristen juist niet (durven te) schrijven.

Wel is het voor ‘leken’ vaak lastig om de kwaliteit van de op internet beschikbare informatie te kunnen beoordelen. Ik probeer dat voor jou te doen door alleen links te plaatsen naar sites waarvan ik vind dat ze aan een bepaalde kwaliteitsstandaard voldoen. Dat is nog steeds geen garantie voor de juistheid van al die info (disclaimer!), maar het kan je vaak al wel een aardig eindje op weg helpen.

Als je echt iets met de zelf gevonden informatie wilt doen, zul je meestal toch een jurist moeten raadplegen. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn ervaring en tarief je dan weer bij mij terugbrengen, dus kijk gerust even rond op de site van de concurrent!

arbeidsrechter.nl

Met afstand de meest uitgebreide gratis toegankelijke site op het gebied van het arbeidsrecht. Overzichtelijk, zéér veel info en vaak handige verwijzing naar wetteksten (ik heb er echt geen aandelen in).

werk.nl

Overheidssite (UWV) met een schat aan informatie over alles wat met het zoeken naar, krijgen en verliezen van werk te maken heeft.

ontslag.nl 

Nog steeds prima site met veel info over ontslag en alles wat daar mee te maken heeft. Ook handige extra’s zoals rekenmodules (transitievergoeding, oude kantonrechtersformule, WW) en een aantal voorbeeld-brieven die je kunt downloaden. Die laatste zou ik trouwens niet zonder advies van een jurist gebruiken, want elke zaak staat toch weer op zichzelf. Bovendien is het goed om in je achterhoofd te houden dat, als er in de vaststellingsovereenkomst die je van je werkgever hebt ontvangen een vast bedrag voor juridische kosten wordt aangeboden, het de vraag is hoe objectief je jurist nog is als zij/hij je adviseert om – al dan niet na nog een korte onderhandeling – akkoord te gaan met het voorstel. Immers: hoe minder bestede tijd, hoe hoger de vergoeding voor de jurist…..

rechtswinkel.nl

Een populaire site waar je op allerlei rechtsgebieden gratis vragen kan stellen aan juristen. Ook arbeidsrecht dus. Uiteraard hopen de juristen uiteindelijk op deze wijze klanten binnen te slepen, maar over het algemeen is de beantwoording heel behoorlijk (en dus niet te vergelijken met fora als Radar, Kassa en Viva) en worden vragenstellers een flink eind op weg geholpen. Een mooi platform dat blijkens het groeiend aantal bezoekers duidelijk in een belangrijke behoefte voorziet.