voor wie?

Ik kies ervoor om uitsluitend werknemers bij te staan. Niet dat ik iets tegen werkgevers heb, maar ik vind het gewoon veel prettiger om voor een ‘natuurlijk persoon’ te werken dan voor een B.V.: de dossiers hebben een gezicht en de directe belangen van de klant zijn doorgaans zeer groot en spoedeisend. Bovendien zijn er al genoeg juristen voor werkgevers. Dáár valt immers het grote geld te verdienen op ons vakgebied. Ik ben echter zo eigenwijs om te willen bewijzen dat je ook zonder toptarief een topjurist kunt zijn: het gaat immers om de inhoud en niet om de vorm.

Alleen werknemers dus. Maar welke? Kort gezegd: iedereen zonder vakbond of rechtsbijstandverzekeraar, of iedereen mét die er niet (helemaal) tevreden over is. Want hoewel er zonder twijfel vele goede juristen bij rechtsbijstandverzekeraars en vakbonden werken, gaat er ook wel eens wat verkeerd of minder goed. Denk bijvoorbeeld aan het niet of traag reageren op een spoedeisende vraag, het – voor jouw gevoel – verkeerd inschatten van een zaak, te snel aansturen op een schikking of het simpelweg afwijzen van een verzoek om rechtsbijstand. Het blijft uiteindelijk een verzekering.

Als je geen lid bent van een vakbond, geen rechtsbijstandsverzekering hebt en teveel verdient voor een zgn. ‘pro deo-advocaat’, zul je een advocaat of jurist volledig zelf moeten betalen. Aangezien het dan al snel over uurtarieven van € 100 of meer (zelfs nog exclusief BTW) gaat, betekent dat voor veel mensen dat ze moeten besluiten te stoppen met hun zaak. Juist voor die mensen hoop ik met mijn lage tarief het verschil te kunnen maken.

Het is niet mijn bedoeling om rijk te worden met dit werk, dan zou ik het echt wel anders hebben aangepakt. Mijn drijfveer is de combinatie van een redelijk inkomen voor mezelf én tevreden klanten die ik op twee manieren heb kunnen helpen: met goede adviezen/bijstand én met mijn lage tarieven.

Oh ja, over die lage tarieven nog het volgende: verdien je meer dan € 75.000 bruto per jaar, dan verwijs ik je graag door naar een collega (die je natuurlijk met open armen zal ontvangen). Ik richt mij immers bewust op mensen die de hoge tarieven in de juristerij (vrijwel) niet kunnen betalen.